Δωρεάν μεταφορικά εντός Θεσσαλονίκης για αγορές άνω των 90€

facebook icon

2310•755143
Δευ-Παρ.: 08:00 - 17:00
Σάββατο: 09:00 - 14:00

cart icon

user icon

10.09.2023

Διαφορές μεταξύ αντιψυκτικού και παραφλού

Οι όροι αντιψυτκικό (antifreeze) και ψυκτικό-παραφλού (coolant) συνήθως χρησιμοποιούνται εναλλακτικά, παρόλα αυτά υπάρχει μεταξύ τους μια τεχνική διαφορά. Το αντιψυκτικό είναι συμπυκνωμένο υγρό με βάση τη γλυκόλη το οποίο αναμιγνύεται με το νερό στο σύστημα ψυκτικού του κινητήρα για να αποτρέψει το πάγωμά του.

Επίσης, μειώνει το σημείο βρασμού και αποτρέπει την υπερθέρμανση και τη διάβρωση των μεταλλικών μερών του κινητήρα.

Όταν αραιώνεται με νερό, το διάλυμα ονομάζεται παραφλού. Τις περισσότερες φορές οι καταναλωτές στρέφονται προς την αγορά του παραφλού, δηλαδή ενός έτοιμου προαναμεμιγμένου ψυκτικού κινητήρα λόγω βολικότητας.

Τι ψυκτικό πρέπει να χρησιμοποιήσω για το αυτοκίνητό μου;

Οι τρεις κύριοι τύποι ψυκτικού μέσου με βάση την σύνθεση είναι οι:

IAT (Inorganic Acid Technology - Τεχνολογία ανόργανων οξέων)

OAT (Organic Acid Technology - Τεχνολογία Οργανικών Οξέων)

Και HOAT (Hybrid Organic Acid Technology - Υβριδική Τεχνολογία Οργανικών Οξέων)

Όλα έχουν βάση την γλυκόλη.

Το ανόργανο αντιψυκτικό (IAT), γνωστό και ως «συμβατικό» ψυκτικό, χρησιμοποιεί πρόσθετα φωσφορικού-πυριτικού για να σχηματίσει ένα προστατευτικό φράγμα πάνω από τα μέρη του κινητήρα που είναι κατασκευασμένα από μέταλλα όπως χυτοσίδηρος, χαλκός και ορείχαλκος. Τα περισσότερα παλαιότερα οχήματα που κατασκευάστηκαν πριν από το 1998 χρησιμοποιούν αυτήν την τεχνολογία ψυκτικού. Το κύριο μειονέκτημα των τύπων IAT είναι ότι αν και λειτουργούν γρήγορα, δεν τείνουν να διαρκούν πολύ, απαιτώντας αντικατάσταση κάθε 2 χρόνια περίπου.

Τα περισσότερα νεότερα μοντέλα χρησιμοποιούν τύπους OAT. Χρησιμοποιούν οργανικά οξέα για την προστασία του κινητήρα από την οξείδωση, καθώς και προηγμένα πρόσθετα. Αυτός ο τύπος είναι πολύ πιο αποτελεσματικός από τα συμβατικά προϊόντα και έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Ωστόσο, το αντιψυκτικό αυτοκινήτου OAT δεν προστατεύει τον χαλκό και τον ορείχαλκο, γι 'αυτό είναι ασυμβίβαστο με παλαιότερα οχήματα. Δεν πρέπει να αναμιγνύεται με άλλους τύπους, καθώς αυτό θα προκαλέσει απόφραξη στο ψυγείο του συστήματος ψύξης του αυτοκινήτου.

Τα ψυκτικά HOAT είναι βελτιωμένα προϊόντα που συνδυάζουν τις ιδιότητες των υγρών IAT και OAT.

Ο απλούστερος τρόπος για να βρείτε το κατάλληλο για τις απαιτήσεις του αυτοκινήτου σας είναι να ελέγξετε τις συστάσεις του κατασκευαστή στο εγχειρίδιο του ιδιοκτήτη σας.

Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζω το αντιψυκτικό του αυτοκινήτου μου;

Οι περισσότεροι μηχανικοί συνιστούν αλλαγή του ψυκτικού κάθε 48 περίπου χιλιόμετρα. Το διάστημα αντικατάστασης του παραφλού/αντιψυκτικού εξαρτάται επίσης από τον τύπο και τα πρόσθετα που χρησιμοποιούνται, καθώς και από άλλους παράγοντες όπως η ηλικία του οχήματος και οι οδηγικές συνήθειες του οδηγού.

Κατασκευή e-shop Hexabit - W3C - AChecker - Wave.webaim - Pagespeed

Home

Καλάθι

Χρήστης

Τηλέφωνο